Το πρωί του Σαββάτου 14/1/2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του ΠΜΣ-ΕΠΤΕΠΠ στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, η οποία οργανώθηκε από τον καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο, ενώ την επίσκεψη συνόδευσαν καθ` όλη τη διάρκειά της, εκτός του κ. Δημόπουλου, ο Γενικός Διευθυντής του νεοσυσταθέντα φορέα διαχείρισης του Πάρκου κ. Τάσος Λύτρας και ο Διευθυντής του ΠΜΣ-ΕΠΤΕΠΠ κ. Βαρελίδης.

1

Οι φοιτητές του ΠΜΣ έκαναν μια 4ωρη περιήγηση στις εγκαταστάσεις του μητροπολιτικού Πάρκου κατά την οποία ο κ. Λύτρας σε συνεργασία με τον κ. Δημόπουλο παρουσίασαν αναλυτικά στους φοιτητές τα φυσικά και τεχνικά δεδομένα της υπάρχουσας κατάστασης, τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης, τα γενικά και τα επιμέρους προβλήματα διαχείρισης που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας και τις σημαντικές προοπτικές λειτουργίας που διανοίγονται με το νέο διαχειριστικό καθεστώς. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου εντός του Πάρκου (έργο του Δ. Πικιώνη – 1961) και ο κ. Βαρελίδης, με αφορμή το μνημείο, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό του έργο, το οποίο ενσωματώνει μνήμες, τρόπους και μορφές από την ανώνυμη λαϊκή αρχιτεκτονική και υιοθετεί μια ήπια, αρμονική σχέση μεταξύ τόπου, τοπίου και παράδοσης.

2

3

Στο τέλος της περιήγησης ο κ. Δημόπουλος, ανέλυσε τον τρόπο επιστημονικής προσέγγισης για την τεκμηρίωση της αξίας και της σημασίας για τους πολίτες ενός τέτοιου πολυσύνθετου, εκτεταμένου αστικού πάρκου και έθεσε την έννοια των οικοσυστημικών υπηρεσιών (προμηθευτικές, ρυθμιστικές και διατήρησης και πολιτισμικές) στο επίκεντρο του προβληματισμού για το σχεδιασμό εκτάσεων, που συνδυάζουν στοιχεία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σε μια ιστορική, διαχρονική συνέχεια και εμπεριέχουν αλληλένδετα στοιχεία, ίχνη και μνήμες της κοινωνικής και πολεοδομικής εξέλιξης, της χλωρίδας και πανίδας του τόπου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της γεωμορφολογίας, των τοπικών υδάτινων πόρων, του τοπικού κλίματος κ.λπ. Εν συνεχεία, παρουσίασε άσκηση απογραφής βασικών δεδομένων του Πάρκου σε ειδικό έντυπο και εξήγησε τον τρόπο συμπλήρωσής του.

 

4 5 6 7

Λόγω της συνεργασίας του κ. Δημόπουλου με επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ (Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτονική Σχολή) που έχει εθελοντικά αναλάβει την αποτύπωση – καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων για την αναδιοργάνωση και λειτουργία του στο πλαίσιο εκπόνησης του master plan για το σύνολο της έκτασης (913 στρέμματα) και μέχρι την κλίμακα των επιμέρους υποενοτήτων του, επισημαίνεται ότι υπάρχει για τους φοιτητές του ΠΜΣ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο πεδίο ανάπτυξης διπλωματικών εργασιών πάνω σε εφαρμοσμένα, ρεαλιστικά και πρωτότυπα ερευνητικά ζητήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή το φορέα διαχείρισης και την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ σε ποικιλία δια-θεματικών ενοτήτων (π.χ. ζητήματα βιοποικιλότητας και οικολογίας, ζητήματα χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός και εκτός του πάρκου, ζητήματα ένταξης και διασυνδέσεων του πάρκου με τις περιβάλλουσες αστικές ενότητες, θέματα σχεδιασμού του πάρκου ή επιμέρους ενοτήτων του υπό το πρίσμα του «πολιτιστικού τοπίου» κ.λπ.).

8 9

Δείτε στοιχεία για το Πάρκο στην ιστοσελίδα: http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1968

Δείτε το χάρτη του Πάρκου στο link: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=362